Fakultní aktualita

Ptali jsme se za vás: Přesouvání nábytku

Zveřejněno: 13.08.2024

Není výjimkou, že v prostorách kampusu dochází k přesouvání nábytku a dalšího vybavení. To způsobuje řadu komplikací. Jaké? Zeptali jsme se zástupců fakulty: prof. MUDr. Dany Müllerové, Ph.D. – proděkanky pro rozvoj fakulty a vnější vztahy, Ing. Jana Vořecha z Bezpečnostního oddělení, Ing. Marie Klečkové – tajemnice fakulty, Ing. Petra Vaise z Provozně technického oddělení a Mgr. Adama Šoukala z Právního odd.  

Je přesouvání nábytku problém z hlediska bezpečnosti?

J. Vořech: V anglicky mluvících zemích mají stručné heslo SAFETY FIRST. Volné únikové cesty jsou jednou z priorit bezpečnosti. Slouží zároveň i jako cesty pro přístup hasičů, záchranářů, policie. IZS má k dispozici plány budov s vyznačením zásahových (únikových) cest a jakákoliv překážka na cestě je nepříjemným překvapením. Proto legislativa ukládá povinnost udržovat únikové cesty volné a pamatuje na možnost postihu fakulty, zaměstnance či studenta. Stručně řečeno SAFETY FIRST, FREE WAY. 

Proč vadí, když je nábytek přesouván mezi místnostmi?

M. Klečková: Kampus je v provozu již více než rok. Za tu dobu jsme do jisté míry tolerovali přesouvání lehkého vybavení, jako jsou například barevné sedací vaky ze studentské místnosti v prvním podlaží. Aktuálně je nábytek přemisťován prakticky neustále ze svých původních míst do pěti pater kampusu. To velmi komplikuje povinnou inventarizaci majetku. Každá místnost má “svůj” majetek. Jejich párování a vracení do původního stavu při inventarizaci je obtížné a klade vysoké nároky na čas pracovníků fakulty. 

Jsou případy, kdy je nábytek přesouván výtahem. Je to problém?

P. Vais: Manipulace s nábytkem a ostatním mobiliářem si vybírá svoji daň a dochází k jeho poškozování. Zároveň s poškozováním nábytku dochází při jeho přesouvání (zejména sestav čtyřsedáků se stoly) k závažnému poškození stěrkových podlah. Vzhledem k náročné technologii skladby podlah nelze i drobné škrábance jednoduše lokálně opravit. Studenti nábytek přesouvají i ve výtazích určených pro přepravu osob, v jehož důsledku dochází i k ničení výtahových kabin. Nábytek není určen pro přesouvání a manipulaci s ním, pouze ve výjimečných případech, jako jsou konference, výstavy, veletrhy atd., kdy je stěhování zajištěno pracovníky Provozně technického oddělení. 

Může být nakládání s nábytkem postihováno?

A. Šoukal: Ze všech výše zmíněných důvodů je součástí provozního řádu zákaz přesouvání či změny dispozic nábytku. Při závažném či opakovaném porušení by mohl viník být povolán před disciplinární komisi fakulty. 

D. Müllerová: Já však věřím, že bezpečné prostředí v kampusu a snaha o to, aby nám dlouho vydržel v pěkném stavu, je společným zájmem vedení fakulty i studentů. Krásné vybavení, které tu máme, není samozřejmostí – a já tímto děkuji všem zodpovědným uživatelům za ohleduplný přístup k němu.